Wednesday, September 19, 2012

my opinion about aurat and trend hijab

assalamualaikum..

long time to updated my blog.i'm quite busy rite now since i starting works.harini fza nk bercerita tentang trend hijab terkini dan cara pemakaian.so sapa kta orang bertudung xboleh berfesyen.skang da banyak kan trend.but selama fza kaji skang trend memakai tudung berfesyen but not cover bahagian dada..dulu fza mcm ni jugak pakai tudung berfesyen but tidak menutupi mengikut syarak islam but now,i'm trying  to do better than before.fza sedang cuba mengarah kebaikan cara bertudung yang sebenarnya. .now trend hijab is turban rite.but i see right now ,they wearing turban hijab but not cover dada.(*haha sorry la if my english so pure i'm not excellent in englisH)...ada juga yang memakai tudung but pakai baju lengan pendek.macam mana tu ?bukan fza nk ckap apa,,but fza pn xjugak la perfect sgt bila pakai tudung kan kalau dulu pakai mesti ada je baju ketat la. seluar la..now fza cuba utk memperbaiki diri fza jugak:)....walaupun berfesyen bertrend hijab kte hendak la mengikut tuntuntan dalam agama.  satu laman web fza suka sgt membaca www.islamituindah.my .byk petikan dalam hadis fza suka membaca dan akan mengingatkan sampai bila2.apabila kte berhijab kte sudah menutup aurat tetapi cara pemakaian menutup aurat yang sebenar2nya memakai tudung menutup sehingga dada."hendakla mereka kaum wanita melabuhkan tudung nya hingga bawah dada.memakai pakaian yang longgar dan tidak ketat  ketika menutup aurat."apa yang fza pesan saling ingat mengingati dan kepada diri sendiri jugak:)

pesanan dari allah s.w.t

Hai Nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: “Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka”. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. (QS 33:59)

Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada ALLAH, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.”(QS 24:31).

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan jangan mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan  tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan, atau perempuan Islam, atau hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan, janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (Surah An-Nur, Ayat 31).

Sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud: “Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka. Aku belum pernah melihat mereka iaitu golongan yang mempunyai cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang dan golongan kedua adalah para wanita yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggang-lenggok ketika berjalan, menarik perhatian orang yang melihat mereka. Kepala mereka bagaikan bonggol unta yang senget. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium bau wanginya.” (Riwayat Muslim).
(ini menjelaskan bagi orang yang menutup aurat tetapi memakai pakaian yang ketat.).


gmbr ni fza ambik dekat fb je.hee:)

this what i wear,even i wearing trend turban hijab but i still cover my chest.i'm trying to do better right now than before.bertudung still boleh berfesyen.islam tidak melarang kte bertudung untuk berfesyen .but kena ikut syariat islam yang betul bertudung:)
selamat mencuba kearah kebaikan yang bertudung.Saya pun sama jugak:).No comments:

Post a Comment