Thursday, March 22, 2012

Event junk sales memang best:)

salam.semua..:) hope sihat2 belaka.wa da lama fza da xupdate blog kn.lately ni busy je .yela da fza da start ambik tempah baju kwn2 fza.hee:) syukur alhamdulilah.kali ini fza nk cite,fza g event junk sales.sgt happening kt situ.fza pergi dtg terus masuk bangunan warna merah tu kat dgn that cafe .kebetulan joho concept store pn ada bukak kt dlm bangunan merah tu,dia menyampai kn video sgt yg best.:) tp fza dpt tgk jp je.sbb rushing nk kejar masa.xleh sgt balik lmbt kn..so after fza pergi tgk video joho concept store.fza turun apa lg tgk2 baju kt bawah tu junk sales.well biasa event junk sales ni sgt murah baju2 nye.biasa dalam rm 10 je yang baru tau.ada yg rm 15.ada yang 3 rm50,ada 2 baju rm 50.sgt murah kn.fza pick baju rm 10 je tht time duit pn xbyk sgt.hehehe.maklum la org bru abis belajar.xkeje lg.so skang duduk rumah ambik tempah jee.:) then fza beli scarf rm 1 je.biasa kt luar rm 5 kn.kt situ rm 1 je.murah sgt.hee:) seronok sgt.sambil2 tu fza sempat lg bergambar.hehe.
masa ni fza dgr video nye.lepas tu pulak,adey ada je abg ni saje nk kena kn fza tau,tanye fza awak yang pakai tudung macam yuna tu ,cm ner nk naik kn taraf keroncong.dalam hati fza,alamak kena pulak aku ni soal jawab dia ni.main jwb jela..bantai je.hahaha.teruk kn.:P
amoi jual baju2 murah tau:)
suasana dkt junk sales:)

fza bersama danish kawan kepada cousin fza:)

ini abg danish.



ni baju fza suka sekali.so ada sapa2 nk beli order dgn fza boleh je.pm fza kt fb fza ye:)

fza sgt suke sekali gmbr ni.belakang ni cafe tau comel je.cantik tau tempat dia.joho memang best cantik tempat mkn dia kt jalan bandar nie:)


last sekali ni butik bundle okey la not bad harganye.baju bundle dia pn cantik2 kebanyakkan style vintage.baju lelaki dgn seluar laki pn ada xterlepas tau.


p/s:fza sgt suke event ni :) hah korang yg mana xpenah dtg jb tu dtg la best tau:)

Friday, March 9, 2012

Sejarah Arwah Dato abdullah bin jaafar Menteri besar Johor dahulu my tok nyang:)

salam.hari ini fza nk cite tentang berkaitan dengan sejarah menteri besar johor dahulu arwah Dato abdullah bin jaafar pada tahun 1923-1928 adalah my tok nyang:).sapa sangka dia adalah tok nyang fza.masa fza kecik2 fza blajar sejarah johor and i don't know about my tok nyang Dato abdullah bin jaafar adalah Menteri besar Johor dahulu.but even fza masa tu xda xjumpa pn,i'm so proud all about him,yang sanggup uruskn JOHOR nie ketika dahulu..:)and i so proud to be pure johorian:).my mom cerita masa tok nyang hidup dulu,dia seorang yang sangat baik ,displin segak dan tidak kisah pasal harta pn.Masa dulu2 kt mama cite nenek fza pergi sekolah wa sgt kemas,setiap adik beradik dia semua sorang satu tukang gaji tau.sgt mewah kn hidupnya.tp lepas arwah meninggal,arwah ada meninggal kn harta tanah kt johor ni,tp arwah  nenek dan adik beradiknye pn tidak tahu yang bapanye meninggalkan harta tanah,so jd diorang xkisah la,and diorang xtau pn.lepas tahun bape kemudian,bila fza da besar,mama fza bru dpt tahu yang tok dato abdullah meninggalkan harta tanah,tp malangnye tanah tu dijual oleh hamba allah yng kte xtau keje di pejabat urusan tanah.so kira dia makan harta anak yatim la kot kn.tp nk wt cm ner.halalkan je la..tp balasan nye di akhirat nanti.so we all hidup sederhana je skang nie.syukur alhamdulilah.xjd kaya pn xpe.sbb harta tu xleh bawak sampai mati kn.
kla meh kite cite pasal tok nyang fza.

Dato abdullah bin jaafar adalah anak kepada menteri besar johor yang pertama Dato 'jaafar bin muhammad.So arwah tok nyang fza dato abdullah bin jaafar juga adik beradik kepada Dato onn bin jaafar Menteri besar Johor yang ketujuh .


Jaafar bin Haji Muhammad

tok nyang yg pertama sekali.bapa kepada tok nyang fza Dato abdullah bin Jaafar.

Datuk Jaafar bin Haji Muhammad (18383 Julai 1919) merupakan Menteri Besar Johor yang pertama . Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim telah melantiknya menjadi Menteri Besar pada tahun 1882. Perlu diingat, negeri Johor tidak pernah ditakluk oleh British.
fza just ambik yang penting je.so nk tau lebih lanjut tentang menteri besar johor tekan kt link http://kesultananjohor.blogspot.com/2011/05/menteri-besar-johor.html

[MB+Johor+3.jpg]
ini Tok nyang fza.beliau khidmat selama 3 tahun pada Johor dahulu.
so nk tgk carta salahsilah keturunan jaafar:)tp xbape nampak la.kalau nk nampak bukak la www.siapamoyanganda.com.my.so jika ada berkaitan dgn keturunan ini,sila pm fza yee.

senarai nama menteri besar johor
NAMATEMPOH
YAB Dato' Jaafar bin Muhammad1886 - 1919
YAB Dato' Mohamed bin Mahbob1920 - 1922
YAB Dato' Abdullah bin Jaafar1923 - 1928
YAB Dato' Abdul Hamid bin Yusuf1931 - 1934
YAB Ungku Abdul Aziz bin Abdul Majid1935 - 1947
YAB Dato' Onn Jaafar1947 - 1950
YAB Dato' Syed Abd. Kadir bin Mohamed1952 - 1955
YAB Dato' Idris bin Ibrahim1955 - 1959
YAB Tan Sri Hj. Hassan Yunus1959 - 1967
YAB Tan Sri Othman bin Mohd Saat1967 - 1982
YAB Datuk Abdul Ajib bin Ahmad1982 - 1986
YAB Tan Sri Hj. Muhyiddin bin Hj. Yassin1986 - 1995
YAB Dato' Hj. Abdul Ghani bin Othman1995 - kini

kla sampai sini saje fza nk cite.fza update entry ni sbb mana tau kn oneday sedara mara fza belah keturunan jafaar mana fza xkenal boleh kenal.hope so.yang paling penting i'm proud to be a johorian:)heee..:)




Thursday, March 8, 2012

Main Go cart memang best:)

salam:)

part sambungan aritu fza g desaru:) actually da lama patut update.tp fza sejak ni rasa mls sgt nk bukak lappy fza tu,tu yg xupdate2 blog ni.hehe.selalu on9 kt ipad je.mls nk on lappy tu.kali ni fza nk cite,fza main go cart dkt desaru tu,memang sgt best,best giler,sorang rm 45:) tp sgt memuaskn bila main.fza main dgn cousin2 fza.seronok sgt.tambah lg ada kwn cousin fza kn lg seronok tau.pengalaman yang xleh lupa kn.dulu kecik2 fza ada main jugak  la kn,sekali je.ni da lama xmain,so main redah je lg tu.hehehe.fza main sampai terpusing2.ahaha..maklum la org xpandai bwk kete lg..hahaha:P meh kte saksikan ceritanye ..:P
video
video






org tu terpaksa tolak fza balik sbb terpusing laju sgt fza bawk opss lupa nk tekan break.hehehe





vorum2 focus sgt la tu kn.hehee:)




fza bersama cousin fza dgn kwn2 dia:)

 
tempat ni syok bile baring:)bersantai;).kasut yg fza pakai tu la kasut fza sentiasa pakai selesa.kasut crocs:)

kla sampai sini saje.nanti tunggu entry baru la ye:) pengalaman main yg xleh lupa kn:) so sapa nk dtg desaru main go cart pm fza okey;)